Безплатна доставка за гр.София
No products in the cart.

Blog

Кой е правилния акумулатор Бош за мен?

Bosch предлага точната батерия за вашия автомобил, мотоциклет, камион и за отдих, като лодки и коли за голф. Но нека се придържаме към автомобилите:


Съвременните автомобили днес изискват много електричество да работят, напр. За двигатели за регулиране на седалките и външни огледала за обратно виждане, мултимедийни системи, управление на двигателя … Енергийните изисквания са високи. Колкото по-голямо е търсенето на енергия, толкова по-високи са изискванията за батерията.

Твърде сложно ли е? Ние го обясняваме в този клип!

Искате ли да го направите още по-лесно? Добре! Просто погледнете приложението на Bosch за смартфони. Тя ще ви покаже точно коя батерия се вписва в колата ви. Безвъзмездно, разбира се.

Този видеоклип е само за информация, предназначен за употреба. Групата Робърт Бош не поема отговорност и отговорност за загуби, щети или разходи, които са резултат от неправилно инсталиране, неправилна експлоатация, използване и поддръжка или по какъвто и да е начин свързан с тях. За допълнителни съвети, моля, свържете се с одобрен доставчик на батерии на Bosch.

 

Рециклиране на автомобилни акумулатори

Знаете ли, че 97 % от старите, експлоатирани акумулаторни батерии подлежат на рециклиране и могат да се използват втори път? Те се произвеждат от олово и съединения от олово, електролит и пластмаса. За да не предизвикате изтичане на киселина внимателно изваждайте акумулатора без да го накланяте.
Оловно-киселинните акумулаторни батерии се рециклират до 97 %, което е доста голям процент, имайки предвид, че алуминиевите кенове за безалкохолни напитки и бира се рециклират до 55 %, вестниците и списанията – 45 %, а гумите на автомобилите и стъклените битови продукти – само 26 %.
Оловно-киселинните акумулатори водят съревнованието по най-податлив на рециклиране материал. Това показва, че вашият стар акумулатор може да бъде рециклиран, вследствие на неговите съставни части – оловни съединения, воден разтвор на сярна киселина и полипропилен могат да се използват повторно за други акумулаторни батерии.
Освен това, любопитен факт е, че цикълът на рециклирането им продължава за неопределен период от време, което значи, че оловните съединения и пластмасата, които батерията на акумулатора съдържа, са податливи на използване неограничен брой пъти. Това прави оловно-киселинният акумулатор за леки и тежки автомобили, мотори, лодки и пр. един от най-екологично чистите продукти, който дава възможност да се опази околната среда и баланса в нея.
Интересен е и самият процес по рециклирането на батериите. Това става като мелница раздроби експлоатираните акумулатори на малки части, при което те биват поставени в голям съд, пълен с вода. Там пластмасата, оловото и оловните съединения се утаяват. Поради тежестта си оловото и неговите съединения остават на дъното, а пластмасовите изплуват на повърхността. След това оловните решетки, окиси и други съединения се претопяват до отделяне на примесите и извличането на чистото олово, което отново се използва за направата на акумулатори.
Пластмасата се рециклира, като се измие и разтопи. Разтопеният полипропилен подлежи на екструдация и от нея се извличат малки, и равномерни топки. Тези т. нар. Пластмасови пелети биват доставяни на производителите на акумулаторни кутии, които ги използват повторно за нови оловно-киселинните акумулатори.
Водният разтвор на сярната киселина представлява електролит, който се рециклира по следните методи:
Чрез първият метод, киселината може да бъде неутрализирана с основа чрез съединение, наподобяващо на сода и така електролита става на обикновена вода.
Чрез втория начин, на киселината се въздейства докато се превърне във вода и натриев сулфат. Този сулфат се използва в промишлеността при изработването на текстил, битови препарати, стъкло и пр.

Полезно е да знаем при монтирането и демонтирането на акумулатор

Модерните леки и тежки автомобили са снабдени с висококачествени и иновативни електронни компоненти. Електрическите вериги, които са свързани с бордовите компютри са свързани с ABS спирачните системи, airbag контрола, както и системите, отговарящи за контролирането на сигурността на пътя. Това налага за отделните транспортни средства да се използват различни подходи при монтажа и демонтажа на акумулаторите. Спазването на препоръките на производителите е от голямо значение, за да не се рискува и да се стигне до негативни последствия. Ако има възможност, най-добре е тези процедури да се правят от специалисти по автосервиз. Въпреки това е добре да знаете основното по тази тема:
• Проверете сами дали вида на батерията и капацитета й подхождат на предписаната за возилото ви от производителя.
• Когато монтирате стартерната батерия се уверете, че тя е в изправност и че е заредена.
• Не започвайте смяна на батериите преди да сте сигурни, че сте спрели двигателя и всички консуматори на електричество в автомобила.
• Първата стъпка винаги е добре да бъде разкачването на положителната клема, последвана от отрицателната.
• Преди да поставите новия акумулатор е добре да почистите прецизно нишата на акумулаторната кутия. Поставете го прецизно и бавно като се уверите, че мястото му съвпада, той стои там стабилно и не се клати. Ако ли не, може да го изложите на неоснователни вибрации триения на акумулаторната кутия, а това ще доведе до по-краткия живот на батерията.
• Почистете щателно положителната и отрицателната клема и електродите. Клемите се мажат с тънък слой некиселинна грес, за да не подлежат на оксидация.
• Замърсяванията върху корпуса на акумулаторната кутия може да са електропроводими. Колкото са по-големи замърсяванията върху нея, толкова по-големи са утечките на ток, които може да се получат. Това води до риск от разреждане на батерията, за това е много важно кутията да е винаги добре почистена.
• Когато монтирате новата батерия винаги свързвайте първо положителната й клема, а след това отрицателната. Добре е да се стегнат и да се захванат стабилно. Стартирайки вашия автомобил, вие харчите ток с няколко ампера и за тях е от голямо значение здравата връзка между клемите на инсталацията и електродите на акумулатора. При повреди и недостатъци на клемите е добре те да бъдат сменени с надеждни, за да си гарантирате сигурността на пътя.

Какво представляват AGM акумулаторите

AGM са акумулатори, които са снабдени с оловно-киселинна батерия. При тях не се използват, както обикновено пластини от двуелектричен материал. За сепаратор между шестте плочи се поставя фина плънка от стъклена вата, абсорбираща електролита, държейки го в непосредствена близост до електролитите. Абсорбиращата вата обаче, не му дава възможност от разливане, а това прави акумулаторите по-надеждни при механично движение, разплискване или теч на електролит. Доброто уплътнение на ватата до успоредните плочи гарантира, освен ускоряване на реакцията между киселина и материал. Също така прави по-сигурна конструкцията и намалява оптимално загубите на материал.
Absorbent Glass Mat акумулаторите имат много малко вътрешно съпротивление и могат да отдават много и висок стартов ток. Много по-ефективни е при минусови температури в сравнение със стандартния оловно-киселинен акумулатор, а и позволява по-дълбоки разреждания. Освен това, имат и по-дълъг живот.
Този вид акумулатори се поставят в транспортни средства от най-висок клас, за които е характерна по-високата експлоатация на електроенергия, поради факта, че са снабдени с голям брой системи – айрбег система, система за сигурност, аудио и видео система, система за контрол на контролния панел и пр. Техни предимства, поради които са се наложили са, че са надеждни при сулфатизация, при остри завои не могат да протекат и сигурността им към силни вибрации и могат да издържат повече време без да бъдат зареждани. Поради устойчивостта им при завои, те са предпочитани и при мотоциклетите. пак, имайте в предвид, че изравнителният заряд на акумулатора не бива да надвишава границите 2.25-2.30волта/клетка.
През летните горещини зарядното напрежение е желателно да е по-малко. Системите за зареждане, проектирани за зареждане на стандартни оловно-киселинни акумулатори обикновено са с напрежение от 14.40 волта, което се равнява на 2.4 волта/клетка. Ако директно замените стандартен акумулатор с такъв от AGM тип, това би повредило AGM акумулатора и ще намали експлоатационния му живот чувствително, в резултат на проточилото се във времето зареждане с необосновано по-високо напрежение.
Горещините през топлия сезон не се отразяват никак добре на AGM акумулаторите, а поради тази причина в много от модерните автомобили тези акумулатори се позиционират колкото се може по-далече от отсега на двигателя. Зареждането на процесора, който регулира внимателно процеса на зареждане спира зареждането при температури надвишаващи 45 градуса по Целзий.

Как правилно да заредим акумулатор

Експлоатационния живот на акумулатора зависи от начина на използване и качеството му. С годините батерията на акумулатора подлежи на разреждане, дори и да не използвате често автомобила си. От голямо значение за устойчивостта на акумулаторите е да бъдат зареждани на време и по правилния начин. Има случаи, при които генераторът, зареждайки батерията, не съумява да снабди достатъчно двигателя, особено, ако ви се налага често спиране и тръгване по време на път през малки дистанции. Прекалено ниските градуси също влияят отрицателно върху автомобилния акумулатор.

Няма акумулатор, който да не може да се зареди и да проработи отново, освен, ако не е причинена някакъв дефект, като механично повреждане, падане на напрежението под допустимия лимит или късо съединение между клетките.

За да заредите вашата акумулаторна батерия вие се нуждаете от подходящо зарядно устройство. Тези устройства се различават по начин на разработване и произход, но се използват по еднотипен начин.

Ако акумулаторната батерия се е разредила много, в началото тя ще приеме по-голям ток. С течение на времето, тока ще започне да намалява, а напрежението постепенно да се увеличава. Никога не оставяйте акумулатора да се зарежда сам – необходимо е регулярно да тествате клетъчната температура. Ако видите, че започне много да се нагрява от едната страна, изключете токоизправителят и преустановете зареждането, докато температурата не падне до нормалните граници. Не се притеснявайте, когато забележите, че се отделят от горе мехури, защото това е естествено. Продължете да зареждате батерията няколко часа, докато мехурите не ви подскажат чрез бълбукането си, че електролита е кипнал. Твърде дългото зареждане на акумулатора е рисково, за това веднага след кипване спрете процеса. Колко време ще зареждате батерията зависи от това колко разредена е батерията и зареждащия ток. След като свършите, винаги се уверете, че сте спрели токоизправителя и измервайте напрежението на акумулаторните клеми. Когато е зареден правилно и достатъчно, би трябвало напрежението му да остане на 13 волта, например, за 12 волтовите батерии. Ареометъра ще ви бъде полезен, за да измерите гъстотата на електролита. Добре е да изчакате поне един час преди да поставите капачките и да монтирате акумулатора обратно в автомобила.

Внимавайте, когато зареждате акумулатора да не сте в пряк контакт с електролита, защото киселината, която той съдържа може да разяде дрехите ви. Зареждането е добре да се извършва в проветриво място, защото се отделят високо избухливи газове, които се възпламеняват от искри.

Всичко, което ви тpябвa е токоизправител, мултицет, ареометър и дестилирана вода. Започнете с почистване на клемите, след това се закачат щипките на токоизправителя за клемите на акумулатора. Зарядното се активира. Токът не бива да превишава 1/10 акумулаторния капацитет (60 Ah ce зapeждaт c нe пoвeчe oт 6.0 A). При по ниски стойности на електрическия ток, процесът е по-бавен, но по-качествен и удължава експлоатационния живот на акумулатора.

Как да избера акумулатор?

Първото, което е добре да знаете е, че акумулаторите батерии, се съобразяват с видовете автомобили. От вече използвана може да се прочете какъв е нейния капацитет и как са разположени електродите. За да изберете нова батерия е от значение да се разбере по какъв начин използвате вашия автомобил, с какво ниво е оборудван, както и какъв тип е двигателя му. Голяма е вероятността, когато отидете в магазин за авточасти и резервни части, да Ви попитат какъв е капацитета на акумулатора Ви, а колкото той е по-голям, толкова по-добре, но съответно и цената му ще бъде по-висока. По-големият капацитет предполага по-голям акумулатор, но за него трябва нишата на транспортното Ви средство да е и по-голяма. Ето защо е добре да се направи оптимално добър избор. Ако автомобилът Ви е с бензинова уредба, малък литраж, експлоатирате го всеки ден минимум по четиридесет минути и той е снабден със стандартно електрооборудване, то най-добрия избор, който може да направите е да си купите акумулатор от серията PRIMA от ZXZ. След това е добре да проверите с какъв плюс да бъде новия Ви акумулатор – ляв или десен. Това може да разберете, когато държите батерията с електродите към Вас.
От вече изхабената акумулаторна батерия може също да разберете нова батерия с какъв капацитет трябва да купите, като единицата за капацитет се посочва в амперчасове (Ah). Добре е да изберете акумулатор със същия капацитет или с по-голям в умерени граници, но не и с по-малък. Например, ако на експлоатираният вече пише 55Ah, е добре да купите такъв ZXZ от 55, 60 или 62Ah, но не и с по-малка мощност от 55Ah.
От значение е да се знае, че не е задължително, старият акумулатор да е най-точно избрания. Поради тази причина, изборът Ви е добре да се основава на препоръките на производителя, а не на избора на лицето, което го е поставило.
За всички акумулаторни батерии ZXZ може лесно и бързо да разберете техните характеристики като капацитет, вид на захващане на акумулаторната кутия и стартов ток.
Ако двигателят на Вашето возило е от по-големите и по-мощните, ако постоянно Ви се налага да спирате и тръгвате често и рязко, поради това, че движението във Вашия град е по-активно, както и ако вашето електрооборудване е с по-високо ниво на нагряване на седалките, модерни и мощни аудио и GPS система, то верния избор на акумулатор за Вас е серията MAXIMA от ZXZ. Стартерните батерии от тази серия се обслужват напълно сами и нямат нужда от Вашата поддръжка. Те са тествани и отговарят на най-високите стандарти за подобен вид продукти. Високият им стартов ток позволява при екстремно ниски температури мощните двигатели да стартират безпроблемно.
Когато избирате акумулатор чрез онлайн магазин и знаете тези характеристики, изборът е много лесен. Запомнете, че капацитета се изписва слято в горния десен ъгъл, например 55Ah.

История на автомобилния акумулатор

Автомобилният акумулатор е вид акумулатор, който доставя електроенергия на транспортните средства. За първи път той бива направен през 1859 година от Гастон Планте, който е френски физик. Съвременният акумулатор не се отличава съществено от своя първи модел, освен че се е еволюирал като конструкция, и представлява двуволтови свързани по между си елементи, всеки от които е досущ като този на Гастон Планте. Акумулаторите биват стартерни, като в този случай акумулатора доставя електрическа енергия към стартера, запалителната система на двигателя и светлините или тягов, който се използва като основният източник на електроенергия в транспортното средство.
Акумулаторите за автомобили са обикновено оловно-киселинни и дават напрежение от 12.6 волта. Те са снабдени с 6 последователно свързани клетки, а всяка от тях е с капацитет от номинално напрежение между 2 и 2.1 волта. Всички акумулатори се правят от електроди, които съдържат олово и оловни съединения. За направата на пластините те се слагат в електролит, който съдържа около 65 % вода и 35 % сярна киселина. В резултат на електрохимичната реакция, енергията преминава от химическа в електрическа. Разреждайки акумулатора, материалът, от който са изградени електродите, взаимодейства с киселина на електролита и се трансформира в оловен сулфат. При зареждане на акумулаторите, реакцията протича в обратен ред. Тогава оловният сулфат се трансформира в олово и оловен диоксид, а всички електроди си възвръщат първоначалното състояние.
Оловният сулфат и оловният диоксид са с кристална, порьозна структура, те се слагат в метални решетки за оптимална устойчивост. За улесняване на електродния материал, електродите се допълват с разнообразни вещества като кадмий, стронций или калций, с цел да се променят порьозността, якостта и плътността.
Акумулаторите за леки и тежки автомобили, мотоциклети, лодки и други транспортни средства намират голямо приложение:
Стартерният вид осигурява подаване на повече ток за да стартира двигателя на превозното средство. Те са снабдени с по-голям брой електроди и за това имат по-голямо пространство, което дава възможност подаване на по-голям токов максимум. Тези акумулатори се произвеждат с повече калций, кадмий и антимон, а това от своя страна завишава чувствително качествата им за употреба. Съществуват също така беантимонови батерии за автомобилни двигатели.
Разработката на тягови батерии предвижда непрекъснато да подават ток за дълъг времеви интервал. Те се използват при електрокарите и подобни на тях транспортни средства, които се задвижват чрез електроенергия. Те ползват на места, където има нужда временно да се съхрани енергия от вятърни турбини. Пластините им са значително по-плътни за достигане на по-висок капацитет. Тези батерии разрешават по-голям брой цикли на зареждането и разреждането.